Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Do favely! Drogy a samopaly jako turistická atrakce: důvěrná reportáž z brazilského Ria

O podivné turistické atrakci v Riu de Janeiru, o lidech, co žijí ve čtvrtích pro chudé, o překupnících drog, samopalech, střelbách a o jedné z nejsmrtonosnějších policií na světě.

Dosud nevím, jestli to bylo nebezpečné, nebo ne. Návštěva favely, čtvrti, kde žijí nejchudší v maličkých chatrčích, je jednou z turistických atrakcí Rio de Janeira. No která metropole vám toto nabídne? Stánek, kde čeká rodilý průvodce po Santa Martě na turisty, najdete dokonce na Google mapě pod označením turistické informace. Santa Marta je jedna z nejmenších, ale také nejstrmějších favel v Riu. Favely se totiž staví zásadně v kopcích a jelikož je těch favel v Riu fakt hodně – něco přes tisíc - a žije v nich 1,5 milionu obyvatel, tedy zhruba 22 % města, je to prostě fenomén, který by správný turista neměl opomenout.

Favela Santa Marta
Favela Santa Marta ve srovnání s běžnými domy

Asi si říkáte, co je na tom tak atraktivního, chodit se dívat, jak žijí nejchudší. Nepořádek, smrad, bída, co je na tom k vidění. Jedna žena tam zrovna myla ve společné kašně nádobí, ne ve všech chatrčích je zavedena voda. Odpadky ve strouze vedle uzoučkých chodníčků, které se sotva vmáčknou mezi natěsnané chatrče, co se staví jedna na druhé, to turistu nepřekvapí, ale super zelené fotbalové hřiště, na kterém se zrovna proháněly s míčem dospělí a děti, a lanovka až nahoru, to ano.

Uličky ve favelách jsou opravdu úzké, policie tam nemá šanci
Staví se co nejvíce to jde nahoru
Turisté mají zakázáno ve favelách fotit lidi. Toto jsou jediní, které se mi podařilo nechtě vyfotit, zaměřovala jsem se na hřiště. To bylo postaveno zásluhou města, stejně jako lanovka, která usnadňuje cestu na vršek favely.

Ono se řekne chudáci, ale já měla pocit, že v Santa Martě žijí úplně normální lidi. Zrovna byla neděle, tak šli z kostela. Pěkného, bílého a protestantského. Protestantských kostelů je tam deset, katolických dva. Asi bychom čekali spíše katolické dědictví od katolického Portugalska, ale tak to prostě je. Oblečení – normální, čisté. Prý je to tím, že je neděle, tak vytáhli nejpěknější kousky. Kdo ví. Ale těch lidí – hustota zalidnění je ve favelách obrovská – v Santa Martě žije kolem 5-6 tisíc lidí, ale ve favele zvané Rocinha, která je největší, jich je kolem 70 tisíc. Asi chápete, že je to město ve městě, se svou správou, službami, obchody i bary.

Takto se stavělo původně - na dřevěných kůlech, nyní už se staví z cihel
Sotva kerá favela se může pochlubit tím, že v ní natáčel klip Michael Jackson. Přiletěl vrtulníkem a překupníci drog mu dělali ochranku. Tak to v Riu funguje.
Ve favele nežijí jen nejchudší. Někteří prý mají i TV, mobily, ledničku. Taxikář mi říkal, že pro někoho je výhodnější žít ve favele, než platit někde nájem nebo elektřinu.
Mnohé bary zavřely za covidu, ale v neděli dopoledne je kostel, tak kdo ví

A už se dostáváme k jádru věci. Turisté možná do favel chodí proto, že je jejich návštěva spojena s dobrodružstvím! Soudný člověk návštěvu favely nedoporučí – proč? No… Začnu policií. U Santa Marty stojí dole jedno policejní auto a nahoře, tam, kde končí asfaltová silnice, přes kterou obyvatelé vozí stavební materiály, a kde začíná favela, jsem jich napočítala sedm. Sedm policejních aut! Mají hrdé označení PPU, což znamená Pacifying Police Unit. Bylo to zavedeno již před lety a mělo to znamenat jakési uklidnění a snad demilitarizování favel. Prý se ale život favel s přítomností police moc nesnesl. Nadělalo to ještě větší paseku, než když tam policie nebyla.

Policejní auta nahoře u favely. Fotila jsem ve spěchu, nebyla jsem si jistá, jestli je na tomto místě dovoleno fotit policii.

Favely, včetně Santa Marty, řídí totiž drogové gangy (na severu je to spíše něco jako militární mafie), které si své území a svou činnost pečlivě a se zbraněmi hlídají. A to už je pro turistu docela výzva! Jak jsem četla v nedávném článku, od roku 2021 bylo při pouhých třech policejních zásazích ve favelách zabito 70 (slovy sedmdesát) lidí (69 civilistů a 1 policista)! Policie v Riu je tak jednou z nejsmrtonosnějších na světě! Ale klid. Policie ví, že do favel chodí turisté, tak střílejí jen brzy ráno, třeba v šest, říkal náš průvodce, co ve favele nežije. Obvykle policie vystřelí nejdříve do vzduchu – jako upozornění. Jak pak chtějí pochytat překupníky drog, to vážně nevím.

A vy si tak procházíte favelou kolem mužů se zbraní přes rameno – tady nefotit, upozornil nás vždy náš druhý průvodce, co ve favele žije – a říkáte si, že jste svědky něčeho, co policie nevidí, ale ví. Pak se tentýž průvodce začne objímat s jedním z mužů se samopalem a vysvětlovat vám, že je to skoro jeho bratr, protože je kojila jedna a ta samá žena. Favelou procházíte očividně za souhlasu těchto ozbrojených mužů – celkem jsme jich potkali pět – a přemýšlíte, co by se stalo, kdybyste zmáčkli spoušť – od foťáku samozřejmě. Ozbrojencům očividně nevadí ani to, že je přistihnete při tom, jak třídí na stole v pytlíčkách drogy. Prostě normálka. A vy už nevíte, jestli jste se stali spolčenci překupníků a nechali zákon a policii na druhé straně, nebo je to vše jen turistická atrakce se vším všudy.

šapitó se táhne ještě kus, není to jen proti horku, ale také ochrana proti dronům policistů

Kdy že došlo k poslednímu střetu překupníků s policí v Santa Martě? Měla jsem totiž ubytování nedaleko. Prý před měsícem a s jedním ze členů gangu se museli rozloučit. Málokdy se dožijí třiceti let, poznamenal suše průvodce, co ve favele nežije. Jestli je oddělají drogy nebo policie nebo se oddělají mezi sebou, to už bude asi jedno. Rivalita je mezi překupníky patrně velká; ten, co to v Santa Martě řídí, chodí vždy se čtyřmi dalšími ozbrojenými muži, bez nich ani ránu.

Prý se ty peníze, co turisté zaplatí za návštěvu favely, využívají pro její potřeby. Jak jsem tam viděla ty muže se samopaly, s nimiž jsme se občas slušně zdravili – bom día, bom día - nevím, nevím. Není jich prý moc, asi 1 %, tedy cca 50 lidí, co v Santa Martě prodávají a berou drogy. A turisté? Nemohu se zbavit pocitu, že tento podivný turistický byznys není moc v souladu se zákonem, ač je evidentně policií tolerován a podporován.

 

Fotografie byly pořízeny autorkou článku

 

Autor: Radmila Švaříčková Slabáková | neděle 27.8.2023 18:29 | karma článku: 21,20 | přečteno: 502x
  • Další články autora

Radmila Švaříčková Slabáková

Jaké to je, když je člověk nečekaně přítomen na indické svatbě? A co se tam děje?

Vyfotit si svatbu v Indii, to se vám nestane každý den. A že se při tom člověk nestačí divit. Je to něco úplně jiného než svatba u nás. Tak třeba si tam snoubenci mačkají na čele něco, co vám nápadně připomíná žvýkačku...

24.11.2023 v 19:02 | Karma: 18,61 | Přečteno: 322x | Diskuse| Cestování

Radmila Švaříčková Slabáková

Perlička z Ria aneb i samozřejmé věci mohou být úplně jinak

O tom, jak člověk nevidí věci, které se nacházejí přímo před jeho očima. A o tom, o čem se v průvodci po Riu de Janeiru nedočtete.

6.10.2023 v 19:22 | Karma: 16,49 | Přečteno: 266x | Diskuse| Cestování

Radmila Švaříčková Slabáková

Jak přežít Rio de Janeiro

O tom, jak se člověk připravuje na cestu do města zločinu. Jak o Riu píší průvodci a jaké to tam je na základě vlastních zkušeností. O žabkách, taxících, policejních autech, metru i autobusech. A rada na závěr.

5.8.2023 v 16:37 | Karma: 23,29 | Přečteno: 503x | Diskuse| Cestování

Radmila Švaříčková Slabáková

Život bez aut – důvěrná reportáž z Göteborgu

Co vás při pobytu v Göteborgu nejvíce překvapí? Pár postřehů o životě na švédských ostrovech, kolech, lodích i ukrajinských vlajkách, vážně i méně vážně.

13.5.2023 v 19:40 | Karma: 18,32 | Přečteno: 672x | Diskuse| Cestování

Radmila Švaříčková Slabáková

Čím se jezdí v Göteborgu?

O lodích, tramvajích, moři, kolech a souostrovích. A ekologii. Pár postřehů o tom, co je v Göteborgu jinak. Pozor, hlavně pro ty, co mají rádi výše vyjmenované dopravní prostředky, zejména lodě.

22.4.2023 v 21:17 | Karma: 16,27 | Přečteno: 463x | Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 670x
Vysokoškolská pedagožka a historička, kterou baví psát i trochu jinak, a to zejména ze zahraničních cest. A už ji nebaví svými cestovatelskými dojmy zahlcovat mailové schránky přátel, z nichž někteří tuto autorčinu mánii trpělivě snášejí již po dlouhá léta.

Seznam rubrik