Život bez aut – důvěrná reportáž z Göteborgu

13. 05. 2023 19:40:02
Co vás při pobytu v Göteborgu nejvíce překvapí? Pár postřehů o životě na švédských ostrovech, kolech, lodích i ukrajinských vlajkách, vážně i méně vážně.

Tak si to představte. Ráno vstanete, všude ticho. Ani náznak zvuku nějakého motoru, blažený všeobjímající klid. Auta zmizela. A celý den je to stejně takové. Ne, to nejste někde v divočině na dovolené, to bydlíte v Göteborgu. Ano, v tom druhém největším švédském městě, kde jsou momentálně největší atrakcí v centru bagry, jeřáby a sbíječky, protože Švédové patrně zjistili, že se lodí všude nedostanou, a tak nedaleko své Opery hloubí obrovitánská nepřehlédnutelná koryta, kam chtějí strčit vlak. Ano, mluvím o tom Göteborgu, který je největším přístavem ve Skandinávii, kde si kamiony podávají ruku a kde se v houfech naloďují (nejen kamiony) na všechny možné i nemožné trajekty.

Tedy, abych to uvedla na pravou míru, ten den bez zvuku motorů jste neprožili přímo ve městě, ale na jednom z ostrovů poblíž. Je to ale pořád Göteborg, dojedete tam pohodlně na jízdenku MHD, nejdříve tramvají a pak lodí. Jak je to možné? To je inspirace pro naši vládu! Na ostrovy totiž auta nesmí. A garantuji vám, že pokud vyrazíte mino sezónu, třeba jako my v dubnu, tak si na ostrovech budete připadat jako praví Robinsoni. Oni tam totiž snad ani nejsou žádní lidi, aspoň my jsme jich při brázdění ostrovy sem a tam potkali pramálo.

Ale musí tam ti lidi být. Proč by jinak u přístavišť lodí, co připlují z města, bylo tolik kol?

Ony ty ostrovy nejsou nijak velké, z jednoho konce na druhý přejdete třeba za půl, tři čtvrtě hodiny, ale uznejte, chodit takto tři čtvrtě hodiny každý den tam a sem, no, chce to nějakou fyzičku. Takže náš obyvatel ostrova sedne na kolo a domů si od lodi dojede na kole. Má to ale háček. Co když se náš obyvatel ostrova rozhodne vyrazit na dovolenou někam pryč? Jak si na tom kole odveze kufry, stan, matračky a podobné maličkosti, co obvykle na dovolenou vozíme? Nebo - co když si kupuje nábytek? Na lodi to už jde, jsou na to zvyklí, mají tam obrovské úložné ostrovy a pomohou vám náklad překulit. Ale jak to k lodi nebo od lodi dostat? Tuto záhadu jsme úplně nerozřešili, ale něco jsme přece jen zjistili. Oni si Švédové trochu pomáhají! A to speciálně upravenými koly, kam mohou dát náklad a ještě – podržte se! Na některá kola dávají i motor!

Těch záhad by se na ostrovech našlo více. Že tam vlají švédské vlajky, to by člověk pochopil. Součástí vybavení takového domku na ostrově je zahrada (většinou bez plotu) a součástí zahrady je stožár. Tak tam člověk vyvěsí vlajku, když už je Švéd, proč ne. Ale ony tam vlají dosud i ukrajinské vlajky. To je zase inspirace pro nás pro občany!

Anebo čekárnička na jednom ze dvou přístavišť, odkud z ostrova Brännö můžete odjet na pevninu. Tady se mimo sezónu objeví loď tak dvakrát denně, jestli vůbec, ale digitální tabule ukazuje neomylně přesný čas. Vybavené WC, které je otevřené a zdarma, pochopitelně pro muže a ženy dohromady, jak už to ve Švédsku bývá, je samozřejmostí.

Kdybyste bydleli na ostrově, tak by váš domek s vlajkou byl pravděpodobně hned vedle jiného domku. Na ostrovech jsou totiž části osídlené a části, která jsou napůl rezervací, napůl divočinou. Ale domek byste měli skutečně ve švédském dřevěném stylu, ne jako na pevnině v Göteborgu, kde převládají paneláky. Měli byste po ruce obchod, někde i poštu nebo muzeum a taky pláž. A smáli byste se turistům, kterým nedošlo, že loď na pevninu jede až za tři hodiny a že mimo sezónu restaurace nefungují (a obchod je přes poledne zavřený) a teď tam chudáci bloudí hladoví a už neví, kam se vrtnout.

Na závěr si to pojďme zrekapitulovat. Po takovém pěkném ránu bez hluku motorů dojede náš obyvatel ostrova na kole na loď a lodí na pevninu. A co udělá tam? No - nasedne do auta a pokračuje vesele do práce nebo kam je třeba. Takže teď vlastně nevím – je to život bez aut, nebo ne?

Fota byla pořízena autorkou článku.

Autor: Radmila Švaříčková Slabáková | sobota 13.5.2023 19:40 | karma článku: 17.43 | přečteno: 669x

Další články blogera

Radmila Švaříčková Slabáková

Jaké to je, když je člověk nečekaně přítomen na indické svatbě? A co se tam děje?

Vyfotit si svatbu v Indii, to se vám nestane každý den. A že se při tom člověk nestačí divit. Je to něco úplně jiného než svatba u nás. Tak třeba si tam snoubenci mačkají na čele něco, co vám nápadně připomíná žvýkačku...

24.11.2023 v 19:02 | Karma článku: 18.19 | Přečteno: 319 | Diskuse

Radmila Švaříčková Slabáková

Perlička z Ria aneb i samozřejmé věci mohou být úplně jinak

O tom, jak člověk nevidí věci, které se nacházejí přímo před jeho očima. A o tom, o čem se v průvodci po Riu de Janeiru nedočtete.

6.10.2023 v 19:22 | Karma článku: 16.24 | Přečteno: 265 | Diskuse

Radmila Švaříčková Slabáková

Do favely! Drogy a samopaly jako turistická atrakce: důvěrná reportáž z brazilského Ria

O podivné turistické atrakci v Riu de Janeiru, o lidech, co žijí ve čtvrtích pro chudé, o překupnících drog, samopalech, střelbách a o jedné z nejsmrtonosnějších policií na světě.

27.8.2023 v 18:29 | Karma článku: 21.20 | Přečteno: 500 | Diskuse

Radmila Švaříčková Slabáková

Jak přežít Rio de Janeiro

O tom, jak se člověk připravuje na cestu do města zločinu. Jak o Riu píší průvodci a jaké to tam je na základě vlastních zkušeností. O žabkách, taxících, policejních autech, metru i autobusech. A rada na závěr.

5.8.2023 v 16:37 | Karma článku: 23.29 | Přečteno: 501 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 72 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 6.03 | Přečteno: 88 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 20.13 | Přečteno: 500 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.60 | Přečteno: 236 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 670

Vysokoškolská pedagožka, historička, autorka řady odborných článků a knih, kterou baví psát i trochu jinak, a to zejména ze zahraničních cest. A už ji nebaví svými cestovatelskými dojmy zahlcovat mailové schránky přátel, z nichž někteří tuto autorčinu mánii trpělivě snášejí již po dlouhá léta.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...