Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z cestovního deníku po Filipínách II aneb Kam až sahá Amerika

Pár postřehů o tom, jaké dědictví si s sebou nesou Filipíny. Španělské či americké? Nebo ani jedno? Hádejte!

Když jsem byla malá, viděla jsem v televizi film Ostrov Borneo. Už nevím, o čem to bylo, pamatuji si jen, jak se zdálo vše tajemné, vzdálené, nepochopitelné a hrůzostrašné. No a na Filipínách je člověk prakticky hned vedle – ostrov Borneo je jihozápadní soused Filipín, dá-li se to tak říct. Tak jsem si představovala, že na Filipínách to bude něco podobného – exotického a neznámého. Jenže – ona ta Amerika, přesněji řečeno, Spojené státy americké, sahají opravdu daleko. Až sem. Že je v Manile na každém rohu McDonald a všude se servíruje coca-cola, to člověka nepřekvapí. Bude asi jen málo zemí na světě, které by tyto výdobytky civilizace nezasáhly. Jenže oni Filipínci znají snad všechny americké seriály, zpívají si americké písně, smějí se americkým vtipům, znají scénky z amerických show. Našinec neví, která bije, a oni se na vše americké úplně v pohodě chytají. Tak si říkáte, jestli ta čtyřicetiletá kolonizace Filipín v první polovině 20. století vlastně vůbec skončila. Jestli ty Filipíny vůbec měly čas se z koloniálního područí vymanit. Anebo jestli se chtěly vymanit. A taky vás napadá, kde je vidět těch tři sta let, co Filipíny byly pro změnu zase pod Španělskem (16.-19. století). To se těch tři sta let tak rychle vytratilo?

Tak jsem se vydala na organizovanou prohlídku Manily, abych tomu přišla na kloub. Hádejte, kam nás zavedli nejdřív. Jestli myslíte, že to bylo něco mezi prvním McDonaldem a posledním americkým mrakodrapem, tak jste na správné stopě. Na americký hřbitov. Kříži se to tam jen hemžilo, prý největší americký hřbitov mimo území USA. Japonci za druhé světové války kladli houževnatý odpor, bylo to vidět. Filipínci samozřejmě bojovali pod Američany. Rozhodla jsem se na to jít přímo a zeptat se průvodce: dívají se Filipínci na Američany jako na okupanty (přece jen čtyřicet let, co Filipíny Spojeným státům patřily, je čtyřicet let). Anebo jsou pro ně Američaně osvoboditelé (od těch Japonců?). Jasnou odpověď jsem nedostala, průvodce byl docela v rozpacích. Prý že se o Američanech učí v dějepisu jen to dobré, že nemají rádi Japonce, kvůli válce. A na venkově mají Američany taky rádi. To se hned přesvědčíme, taky tam zamíříme.

Americký hřbitov, taky několik Čechů bojovalo spolu s Filipínci a Američany proti Japoncům

Ale předtím vám ještě musím říct, co na vás čeká v muzeu filipínské historie v kostele svatého Augustina (Augustiáni byli první velcí misionáři, kteří na Filipíny v poslední třetině 16. století připluli, spolu se zakladatelem Manily, Legazpim). Informační tabule tam byly velmi poučné: Misionáři a conquistadoři neovládli Filipíny proto, že by chtěli vytvořit nové Španělsko, oni tam chtěli rozšiřovat nezávislou křesťanskou kulturu, stálo na nich. No to bych chtěla vidět. My co víme, víme, jak to ve skutečnosti bylo. Ale tady je to jinak – jako by vším tím chtěli říct: jen se podívejte, jaký užitek a bohatství nám přinesli Evropané, případně Američané.

Kostel sv. Augustina, Manila, 16.-17. století
Klášter sv. Augustina, Manila
Zahrada kláštera sv. Augustina
Miguél de Legazpi, španělský conquistador a zakladatel Manily

A teď ten venkov. To jdete, skoro konec světa a najednou hacienda jak z amerického Jihu. Jdete ještě dál, už mizí i chýše z plechu (to jsou ty lepší chýše), nastupují jen ty ze dřeba pokryté suchou trávou. Pět takových chýší pohromadě v palmovém lese (ty palmiska, to byste měli vidět!). Ale co těm chýším nesmí chybět? Basketbalové hřiště a kostelíček. Hřiště mělo dokonce i elektrické osvětlení.

Chýše
U chýší nesmí chybět basketbalové hřiště

Naši sondu zakončíme tím nejmarkantnějším dědictvím po Američanech, totiž jeepnym. Jak tušíte, je to vozidlo, co vzniklo z amerických vojenských jeepů, které tam Filipíncům po vybojované válce a nezávislosti v roce 1946 tak jaksi zůstaly. Teď je z nich nejoblíbenější dopravní prostředek Filipínců, kterým se můžete dostat prakticky kamkoliv a kdykoliv. Na rozdíl od autobusů (říkali jsme si minule) má jeepny obrovskou výhodu, protože tam nevlajete ve dveřích. Zato tam lezete jako do tunelu, v předklonu, pro normální postavy opět nic moc. Prodíráte se mezi již sedícími cestujícími, hledáte svých 10 cm na sezení a čekáte, až se jeepny zaplní. Žádný odjezdový čas není, jede se prostě, až je jeepny plný, tedy po filipínsku plný. Sedí se tam naproti sobě jako v metru, okýnky nevidíte nic, protože ta jsou tam jak u tanku. Nezbývá než hledět na spolucestující naproti. Některé jeepny jsou ale opravdu jak z války, bez střechy, trochu si připadáte jak američtí vojáci jedoucí na misi. V průvodci psali, že kdo jede poprvé jeepnym, hlavně v Manile, málokdy dorazí tam, kam chce. Měli pravdu. Takže prosím, buďte připraveni!

Jeepny veterán
Jeepny to je taky takové malé umělecké dílo

A příště něco o dědictví španělském.

Fotografie byly pořízeny autorkou článku.

Autor: Radmila Švaříčková Slabáková | sobota 29.2.2020 22:37 | karma článku: 18,31 | přečteno: 473x
  • Další články autora

Radmila Švaříčková Slabáková

Jaké to je, když je člověk nečekaně přítomen na indické svatbě? A co se tam děje?

Vyfotit si svatbu v Indii, to se vám nestane každý den. A že se při tom člověk nestačí divit. Je to něco úplně jiného než svatba u nás. Tak třeba si tam snoubenci mačkají na čele něco, co vám nápadně připomíná žvýkačku...

24.11.2023 v 19:02 | Karma: 18,61 | Přečteno: 322x | Diskuse| Cestování

Radmila Švaříčková Slabáková

Perlička z Ria aneb i samozřejmé věci mohou být úplně jinak

O tom, jak člověk nevidí věci, které se nacházejí přímo před jeho očima. A o tom, o čem se v průvodci po Riu de Janeiru nedočtete.

6.10.2023 v 19:22 | Karma: 16,49 | Přečteno: 266x | Diskuse| Cestování

Radmila Švaříčková Slabáková

Do favely! Drogy a samopaly jako turistická atrakce: důvěrná reportáž z brazilského Ria

O podivné turistické atrakci v Riu de Janeiru, o lidech, co žijí ve čtvrtích pro chudé, o překupnících drog, samopalech, střelbách a o jedné z nejsmrtonosnějších policií na světě.

27.8.2023 v 18:29 | Karma: 21,20 | Přečteno: 501x | Diskuse| Cestování

Radmila Švaříčková Slabáková

Jak přežít Rio de Janeiro

O tom, jak se člověk připravuje na cestu do města zločinu. Jak o Riu píší průvodci a jaké to tam je na základě vlastních zkušeností. O žabkách, taxících, policejních autech, metru i autobusech. A rada na závěr.

5.8.2023 v 16:37 | Karma: 23,29 | Přečteno: 503x | Diskuse| Cestování

Radmila Švaříčková Slabáková

Život bez aut – důvěrná reportáž z Göteborgu

Co vás při pobytu v Göteborgu nejvíce překvapí? Pár postřehů o životě na švédských ostrovech, kolech, lodích i ukrajinských vlajkách, vážně i méně vážně.

13.5.2023 v 19:40 | Karma: 18,32 | Přečteno: 672x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 670x
Vysokoškolská pedagožka, historička, autorka řady odborných článků a knih, kterou baví psát i trochu jinak, a to zejména ze zahraničních cest. A už ji nebaví svými cestovatelskými dojmy zahlcovat mailové schránky přátel, z nichž někteří tuto autorčinu mánii trpělivě snášejí již po dlouhá léta.

Seznam rubrik